فیلتر درایر (Filter driers) در چیلر، از قطعاتی است که سلامت و طول عمر دستگاه به کارکرد درست آن بستگی دارد. پس از آن که مبرد در کندانسور به فاز مایع رفت، باید کنترل شود که ناخالصی و یا رطوبتی در آن نباشد.
چیلر تراکمی برای انتقال گرما از محیط هدف و دفع آن، از تغییر فاز(تبخیر و میعان) یک ماده که به آن مبرد می گویند، بهره می برد. اول مبرد را به فاز مایع می برد. سپس این مایع با گرفتن گرمای سیال(معمولا آب) که گرمای ساختمان را به خود جذب کرده است ، به بخار تبدیل می شود. بسیار مهم است که این ماده کاملا خالص باشد.
اگر رطوبت به خط مبرد نفوذ کند، با روغن واکنش شیمیایی داشته و باعث ایجاد یک فضای اسیدی می شود. اسید در قطعات می چرخد و باعث آسیب به آنها می شود. همچنین ذرات اضافی می توانند در اطراف سنسورها تجمع کنند و باعث کاهش حساسیت انها شود. همچنین ناخالصی های مبرد باید از آن حذف شود تا دستگاه به درستی به کار خود ادامه دهد و دچار مشکل نشود.
وظیفه فیلتر درایر این است که ناخالصی ها و رطوبت را در هر دور مبرد از آن بگیرد و به خود جذب کند. در ادامه با این قطعه بیشتر آشنا خواهیم شد.
ساختار فیلتر درایر
در بررسی فیلتر درایر در ابتدا یک پوسته برای محافظت از محفظه فولادی آن بر می خوریم. بر روی یک برچسب فلشی می بینیم که جهت حرکت مبرد در آن را مشخص می کند. در برخی مدل ها فلشی دو طرفه درج شده است که نشان دهنده نشان دهنده دو طرفه بودن مسیر است. در چیلرها از مدل یک طرفه استفاده می کنند، چون فقط یک مبرد در یک جهت داریم.
شکل استوانه ای به دلیل این است که فشار را به طور یکنواخت توزیع کند. فیلتر درایر باید با فشارهای داخلی و همچنین فشار اتمسفر مقابله کند، بنابراین ما به یک پوشش قوی نیاز داریم. در دو انتها نیز ورودی و خروجی را می بینیم. با توجه به فلشی که گفته شد ، می توان تشخیص داد کدام ورودی و کدام خروجی است.
یک فنر بزرگ به بدنه و همچنین هسته جامد فشار می آورد، این فقط برای این است که هسته را در یک موقعیت ثابت در داخل بدنه نگه داریم. سپس هسته را خواهیم داشت که دارای هسته جامد غربال مولکولی و آلومینا فعال است.
ساختار مولکولی هسته جامد به عنوان یک فیلتر عمل می کند تا ذرات بزرگ را جذب کند. همه فیلتردرایر ها دارای آلومینا فعال در داخل خود نیستند، این بستگی به کاربرد آن دارد.
در کجا نصب می شود؟
- این قطعه به همراه سایت گلاس در مسیر خط مایع نصب می شود. دقیقا در بین کندانسور و شیر انبساط قرار می گیرند و وضعیت مایع مبرد را کنترل می کنند.
- گاهی در خط مکش یعنی پس از کمپرسور برای جذب اسید و رطوبت نصب می کنند.
چه زمان باید فیلتر درایر را عوض کرد؟
- لازم است که فیلتر درایر به صورت دوره و با توجه به دستورالعمل کارخانه و سیستم تعویض شود. معمولا زمان تعویض را بعد از 2 سال در نظر می گیرند.
- هر زمان که دستگاه باز شود ، فیلتدر درایر نیز باید عوض شود.
فیلتر درایر نباید در معرض فضای باز قرار بگیرد ، این کار باعث خوردگی بدنه و درنهایت از کار افتادن قطعه می شود. البته بر روی آن یک پوسته محافظ کشیده می شود ولی آن نیز نمی تواند همیشه ، از خرابی جلوگیری کند.